Julintervju med Sofia

Jag heter Sofia Zettermark och är en 21-årig student som skriver om det viktigaste jag vet: Feminism, rättvisa och rosetter. När jag inte skriver dricker jag gärna kinesiskt te ur pyttesmå koppar eller färgglada drinkar ur cocktail-glas. Jag tycker också om att vinna diskussioner, läsa populärvetenskapliga böcker, använda fina paraplyer och engagera mig politiskt.

På bloggen publiceras allt från genusvetenskapliga analyser av vardagshändelser till politiska manifest och personliga glädjefnatt. Bloggen är både en ventil för ilska och frustration över ett patriarkalt samhälle, och ett bollplank vars utrymme låter mina tankar formuleras till lugna framåtblickande strategier. Den är ett virtuellt klassrum med mig som lärarinna, en personlig terapisession för röriga känslor och en plattform för kreativt utbyte tillsammans med mina läsare. Jag får ofta kommentarer i stil med “du har fått mig att sluta skämmas över att vara feminist”, och det känns sjukt roligt.

Vilket av alla dina inlägg är din personliga favorit? Varför?

Ett av mina mest uppskattade inlägg handlar om vanliga missförstånd kring feminism och hur det egentligen ligger till: http://zettermark.blogg.se/2011/january/zatas-list-of-common-misconceptions.html
Det är skönt att kunna sätta ord på något som gör en förbannad, och samtidigt kunna hjälpa andra som funderat i samma banor. Det är när jag känner att mina ord verkligen gör skillnad i människors liv som bloggandet känns allra roligast.
Vad är det bästa en bloggare kan ge till sina läsare under jul?

Nya perspektiv och framtidshopp? Jag vet inte, men jag kommer att fortsätta skriva om tjejers rättigheter och problematisera stereotyper och orättvisa strukturer även under jul. För en aktivist finns ingen julledighet 🙂
Har du börjat köpa julklappar än?
Skulle inte falla mig in att börja före december!

Vilka ska du köpa julklappar till i år?
Min familj och flickvän. Lillasyster på nio år som har precis allt redan kommer som alltid att bli svårast att hitta på något till.

Hur hittar du julklappar?
Jag brukar fundera ut ungefär vad jag vill ge innan jag börjar leta och tänka efter så att jag alltid ger något som kan komma till användning. De bästa klapparna är dem du aldrig hade kunnat lista ut att du skulle få, men som passar som handen i handsken och gör dig riktigt glad!
Jultips till våra läsare?
Försök att inte gå på default-mode när du köper klappar till barn: Det blir gärna väldigt stereotypt. En rosa pyamas till tjejkusinen och ett spännande 3D-pussel till lillebror? Vad vi inte tänker på är att kläder signalerar till barn att de ska vara söta och visa upp sig för andras skull, medan ett pussel handlar om att aktivera sin fantasi och motoriska förmåga, något som anses vara manligt. Killarna kanske också vill vara söta ibland, och tjejerna få imponera med sina pussel-skills?
Ett annat bra tips är att köpa böcker med kvinnliga huvudkaraktärer — till både tjejer och killar. Vi är ganska ovana vid tjejer i huvudrollen i litteratur, och för att ge barn (och vuxna!) chansen till fler perspektiv kan vi behöva anstränga oss för att ge tjejerna plats.